آیا قصد دارید تا کسب و کار خود را راهاندازی کنید؛ اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید؟ هر کسب و کار در دنیای پررقابت امروزه، برای رسیدن به موفقیت و درآمدزایی نیاز به یک بیزینس پلن یا طرح تجاری خواهد داشت. طرح کسب و کار در واقع برنامهای است که هر تجارت موظف است تا برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود، آن را تنظیم و ترسیم نماید. طرح کسب و کار، مزایای متعددی دارد؛ اما یکی از مهمترین امتیازات آن، کمک به شما در راستای مدیریت منابع مالی و جذب سرمایه آسانتر است! طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟ طرح کسب و کار چه مزایایی دارد؟ چگونه یک طرح کسب و کار مناسب را ترسیم کنیم؟ در این مقاله از وبسایت تجارت آنلاین با ما همراه شوید تا از صفر تا صد طرح کسب و کار را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.
طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر شما فردی فعال در بازار کسب و کار باشید؛ به احتمال زیاد تاکنون نام بیزینس پلن(Business Plan) یا طرح تجاری نیز به گوشتان خورده و است و کم و بیش با آن آشنایی دارید! این اصطلاح در ادبیات شرکتهای تجاری و استارتآپها بسیار شنیده میشود؛ اما آنچه اهمیت دارد این است که با مفهوم دقیق آن آشنا شوید، کاربرد بیزینس پلن را بدانید و جهت توسعه کسب و کار و افزایش درآمد خود از آن استفاده کنید!
طرح کسب و کار، همانند نقشه و مسیری مشخص است که از آغاز تا موفقیت و به اوج رسیدن کسب و کار شما را به تصویر میکشد. شما به عنوان مدیریت کسب و کار خود، قادر خواهید بود تا در هر مرحلهای از کسب و کارتان به بیزینس پلن نوشته شده مراجعه کنید و از آن کمک بگیرید.
مزیتهای طرح کسب و کار
تفاوتی ندارد که به تازگی کسب و کار خود را آغاز کردهاید، قصد دارید تا سرمایهگذاری را به مجموعهتان جذب کنید یا به استخدام نیرو، توسعه تجارت و امور صادرات و واردات بپردازید! داشتن یک طرح کسب و کار همواره برای تصمیمگیری بهتر شما مفید واقع خواهد شد. برای اینکه با اهمیت طرح کسب و کار بیشتر آشنا شوید، در بخش زیر لیستی از مزایای آن را برای شما گردآوری کردهایم:
- اولین مزیت، ترسیم و برنامهریزی کردن برای آغاز کسب و کار است.
- شما میتوانید تمام امور مالی و اقتصادی کسب و کارتان را، با یک طرح تجاری به خوبی مدیریت کنید.
- سیاستگذاریهای شما در زمانهای حساس و چالشبرانگیز، خارج از برنامه نخواهند بود!
- با ارائه طرح کسب و کار خود، میتوانید بهتر اعتماد سرمایهگذاران را جلب کنید و آنها را به مجموعه خود وارد نمائید.
- شما قادر خواهید بود تا تمام تصمیمات تجاری و حرفهایتان را، بر اساس استانداردهای از پیش تعیین شده طرح کسب و کار ارزیابی کنید.
- ترسیم طرح کسب و کار، به شما کمک میکند تا از تصمیمات اشتباه جلوگیری نمائید و مانع از رخ دادن خسارات جبرانناپذیر شوید.
- طرح کسب و کار یا بیزینس پلن، ایدههای تازهای را به ذهن شما میآورد که به افزایش سرعت توسعه کسب و کارتان کمک میکنند.
اگر بخواهیم طرح کسب و کار را به صورتی تخصصیتر و دقیقتر توضیح دهیم؛ میتوان گفت، که این برنامهریزی به صنعت، اجزای موثر بر کسب و کار، بررسی کالاها، محصولات و خدمات نظارت کامل دارد. دو بخش عمده و تاثیرگذار در هر طرح کسب و کار وجود دارند؛ که اولین بخش، جایگاه کسب و کار شما است! به این معنا که، درنظرگیری جایگاه و موقعیت شغلیتان باعث میشود تا بهتر بتوانید به تحلیل پتانسیل بازار، مشتریان و شناسایی رقبا بپردازید. در نهایت، بخش مالی که در طرح کسب و کار در نظر گرفته میشود بر میزان درآمد، گردش مالی، ترازنامه و دیگر امورات مالی کسب و کار همانند بودجه، کنترل دارد.
طرح کسب و کار مناسب چه افرادی است؟
به صورت کلی، تمامی افرادی که قصد راهاندازی یک کسب و کار را دارند، به طرح کسب و کار نیز احتیاج خواهند داشت! بنابراین، تنها کسانی نیاز ندارند تا آن را تهیه کنند که یا قصد راهاندازی کسب و کار را ندارند یا برای دیگر افراد کار میکنند و شیوه درآمدزایی آنها، در قالب کارآفرینی نیست. اگر شما منابع مالی، انرژی، وقت و زمان و دغدغههای فکری خود را جهت راهاندازی یک کسب و کار متمرکز نمودهاید و انتظار دارید که بازدهی خوب و مطلوبی را در نهایت بدست آورید، حتما باید طرح کسب و کار خود را تهیه نمائید!
اگر شما جزو دسته افرادی هستید که نیاز دارند تا برای کسب و کار خود، یک فرد یا کمپانی سرمایهگذار را جذب نمایند؛ به قطع یقین به طرح کسب و کار احتیاج خواهید داشت! ارائه بیزینس پلن، یکی از رایجترین روشهایی است که شما میتوانید از طریق آن نظر و اعتماد افراد سرمایهگذار را به خود جلب کنید؛ به ویژه اگر این افراد از سوی کارخانهها یا شرکتهای با سابقه قصد دارند تا در کسب و کار شما سرمایهگذاری کنند.
همچنین، اگر شما یک کسب و کار استارتآپی هستید و تمایل دارید تا به رشد و توسعه حرفهتان کمک کنید، توصیه ما به شما این است که به کمک طرح کسب و کار، هدفگذاریهای دقیق خود را مشخص نمائید. علاوه بر طرح کسب و کار، بوم کسب و کار نیز میتواند به شما در مسیر افزایش درآمد کمک شایانی کند. به صورت کلی، میتوان گفت که یکی از مهمترین مراحل راه اندازی کسب و کار این است که طرح تجاری خود را تنظیم کنید!
بررسی کامل اهداف طرح کسب و کار
تا این بخش از مقاله، به صورت عمده با مفهوم طرح کسب و کار آشنا شدیم. به این نتیجه رسیدیم که تهیه و بکارگیری یک طرح کسب و کار یا بیزینس پلن میتواند به شما برای رسیدن به اهداف تجاریتان، کمک فراوانی کند؛ اما اگر بخواهیم به صورت دقیقتر و جزئیتر اهداف تهیه یک بیزینس پلن را توضیح دهیم چه؟ درست است که طرح کسب و کار به شما کمک میکند تا درآمدتان را افزایش دهید، حرفهتان را گسترش داده و به یک برند محبوب در بین مخاطبین خود تبدیل شوید؛ اما دیگر اهداف مهم از فراهمسازی یک طرح کسب و کار چه هستند؟ در ادامه، 5 مورد از هدفهای طرح کسب و کار را مورد بررسی قرار دادهایم تا شما نیز بتوانید با چشماندازی واضحتر، از این ابزار استفاده کنید!
پیشبینی و شناسایی مشکلات پیش از وقوع
طرح کسب و کار به شما کمک میکند تا آینده، بازار، عوامل موثر و فرآیند در جریان کسب و کار خود را پیشبینی کنید! مسائلی همانند حسابرسی، بازاریابی و مسائل حقوقی توسط طرح کسب و کار مورد بررسی قرار داده میشوند. از این رو، شما قادر خواهید بود تا مانع از به هدر رفتن سرمایه و وقت خود شوید. همچنین، ترسیم طرح کسب و کار شما را راهنمایی میکند تا زمانی مسائل قانونی را زیر پا نگذارید؛ زیرا این امر، سبب بروز مشکلات جدی در آینده کسب و کار شما خواهد شد.
داشتن برنامهریزی دقیق
اگر شما ایده کسب و کار خود را به تازگی پیادهسازی کرده و به قالب عمل درآوردهاید، به شما توصیه میکنیم که حتما طرح کسب و کار مطلوب را برای آن تدارک ببینید! زیرا، بیزینس پلن به معنای برنامهریزی کردن برای آغاز مسیر تجاری میباشد. اهداف یک بیزینس پلن، باید حول محور نیازهای مشتریان و برطرف نمودن آنها باشند. به عنوان مثال؛ اگر شما در بخش تبلیغات کسب و کار خود به این نتیجه رسیدهاید که انتظارات از افزایش فروش شما، 10% در سال است؛ اما نتوانستید این انتظار را محقق کنید، بیزینس پلن به شما اجازه میدهد تا جنبههای مختلف پروسه را بررسی کنید و در نهایت، به اشتباهات خود در کار پی ببرید!
افزایش و جذب سرمایه به مجموعه
یکی از مهمترین قدمهایی که باید آن را در ابتدای مسیر راهاندازی کسب و کار رعایت کرد؛ این است که شما باید به فکر جذب سرمایه به مجموعه خود باشید! افرادی که حاضر به سرمایهگذاری دارایی خود در یک مجموعه میشوند، باید اول به آن کسب و کار اعتماد کنند و بدانند که افراد فعال در آن مجموعه، برای آینده کسب و کار خود برنامه دارند. اینکار، به کمک ارائه یک بیزینس پلن یا طرح کسب و کار خوب، قابل انجام خواهد بود. طرحها و نقشههای توصیف شده در بیزینس پلن، به سرمایهگذار اجازه میدهند تا او دید خود را نسبت به کسب و کارتان وسعت بخشد.
مدیریت بودجه و منابع مالی
همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم؛ تامین بودجه و سرمایه برای شروع کسب و کار جزو ملزومات میباشد. بنابراین، شما باید علاوه بر اینکه بودجه خود را مدیریت میکنید تا در راستای اهداف و تصمیمات مهم و موثر خرج شود، باید در نظر داشته باشید که این بودجه در ابتدای کار نیز وجود داشته باشد. وظیفه هر کارفرما این است که باید به میزان بودجهها توجه داشته باشد و از اتمام آن، جلوگیری نماید.
البته، همانطور که میدانید مدیران در کسب و کارها وظایف متعددی دارند و نمیتوانند کنترل دائم بودجه و امور مالی را تحت نظر داشته باشند. در این زمان، طرح کسب و کار یا بیزینس پلن به شما کمک بزرگی میکند! یک طرح تجاری ایدهآل و مطلوب، به شما میگوید که چطور باید بودجه خود را در بخشهای مختلف توزیع کنید تا از تلف شدن و به هدر رفتن آن در امور غیرضروری جلوگیری شود. همچنین، شما میتوانید در مسیر تهیه طرح کسب و کار خود، از یک مشاور کسب و کار متخصص نیز کمک بگیرید.
تشخیص قدم بعدی کسب و کار
به عنوان آخرین هدف طراحی بیزینس پلن که قرار است در این مقاله از تجارت آنلاین آن را بررسی کنیم؛ قرار است به بررسی تشخیص قدم بعدی تجارت بپردازیم! منظور از تشخیص قدم بعدی، این است که؛ شما باید به عنوان یک صاحب کسب و کار حرفهای بدانید چه زمان نیاز است تا پروژهها متوقف شوند، ادامه یابند یا به صورت موقتی استاپ شوند! همچنین، باید تشخیص دهید که آغاز فرآیند هر پروژه موفقیتآمیز بوده است یا خیر.
تعیین کردن تمامی این امور، با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط طرح کسب و کار، قابل انجام خواهند بود.
جمعبندی
در این مقاله، به بررسی کلی در رابطه با طرح کسب و کار پرداختیم و به سوال طرح کسب و کار چیست، پاسخ مفصلی دادیم. معمولا، افرادی که به دنبال راهاندازی یک کسب و کار جدید هستند؛ موظفاند تا طرح کسب و کار را در شروع مسیر حتی پیش از اقدام جدی برای پیادهسازی و آغاز رسمی مسیر حرفهای خود، تهیه نمایند. این طرح تجاری، در واقع برنامهریزی مکتوب و مصوری است که به شما کمک میکند تا حرفهتان را به بهترین شکل مدیریت کنید، منابع را کنترل نمائید، امور مالی را به نحو احسن پیش ببرید و در آخر، به پیشرفت و توسعه کسب و کارتان کمک کنید. اگر تجارت شما طرح کسب و کار نداشته باشد، نظم آن به هم میریزد و شما ریشه و منبع مشکلات خود را نخواهید یافت!